Wypożyczalnia narzędzi
w Białymstoku

Zadzwoń:
728 898 878
ul. Brzostowskiego 24
Pon-Sob 7-12 14-18
Dodany dnia: 07.11.2018

Jak odnowić blat kuchenny?

Kuchnia to bez wątpienia jedno z najważniejszych pomieszczeń w mieszkaniu. Nie mogłaby spełniać swojej funkcji bez odpowiednich mebli. W tym wpisie chcemy skupić się na blatach. Co zrobić, jeśli jest on już uszkodzony? Jak odnowić blat kuchenny z drewna, kamienia czy blat laminowany?

jak odnowić blat kuchenny

Jak odnowić blat kuchenny z drewna?

W pierwszej kolejności odnieśmy się do blatów kuchennych wykonanych z drewna. Otóż takie blaty meblowe dają dość szerokie możliwości. Jeżeli taki blat jest polakierowany, najpierw trzeba go przeszlifować, wykorzystując do tego szlifierkę oscylacyjną do papieru ściernego o uziarnieniu 120. W przypadku odnawiania blatu zaolejowanego wystarczy przetrzeć go papierem ściernym. Stare powłoki należy usunąć, później natomiast zaolejować bądź też polakierować lakierem wodnym.

Szlifierka oscylacyjna pozwala na szybkie, ale także dokładne zeszlifowanie lakieru, co jest niezbędne do tego, aby odnowić blat drewniany. Oferujemy szlifierki wypożyczane w formacie dobowym, ale i godzinowym.

Jak odnowić blat kuchenny z kamienia?

Jak zachować się przy blatach, które wykonane są z kamienia? Takie blaty należy przeszlifować. Następnie pozostaje uzupełnienie ich ubytków masą szpachlową, która służy do renowacji kamienia.

jak odnowić blat kuchenny

Jak odnowić blat kuchenny laminowany?

Wielu zadaje sobie pytanie, czy warto odnowić blat z płyty wiórowej, który pokryty jest laminatem. Niestety, lepiej odstąpić od planu jego renowacji, a nabyć nowy blat. Wszystko dlatego, że blaty kuchenne z płyty MDF są trudne do naprawy. Wprawdzie mało uszkodzone blaty można jeszcze na przykład odmalować, o tyle płyty z większymi ubytkami nie nadają się do renowacji.

Jaki blat kuchenny kupić?

Skoro wiemy już, jak odnowić blat kuchenny, a niestety, nie zawsze jest to możliwe, niekiedy niezbędny może być zakup nowego blatu. Na produkt, z jakiego materiału postawić, aby móc cieszyć się nim wystarczająco długo? Możliwości jest oczywiście kilka.

* blaty laminowane i z płyt MDF

Najtańszym rozwiązaniem są blaty z płyt drewnopochodnych pokryte laminatem HPL. Większość takich blatów ma grubość 36 cm, choć są też te o grubości 74 cm. Nowoczesne tego typu blaty są odporne na działanie wilgoci i zniszczenia. Nie ma też problemu z ich montażem. Ważne natomiast, aby były to również blaty pokryte od spodu folią przeciwprężną, co korzystnie wpływa na ich trwałość. Podobne właściwości wykazują blaty z płyty MDF, choć są one znacznie droższe i oferują mniejszy wybór pod kątem kolorystyki.

* blaty drewniane

Alternatywą są blaty drewniane. Problem w tym, że nie są one odporne na wysokie temperatury. Poza tym wiele do zarzucenia można mieć im pod kątem ceny, ale również odporności na wilgoć, choć tu sporo zależy od gatunku drewna, z którego zostały one wykonane. Najlepsze gatunki drewna na blaty to merbau, tek, iroko albo polski dąb. Drewniany blat powinien być też zaimpregnowany odpowiednim środkiem, koniecznie z atestem spożywczym.

* blaty kamienne

Najlepszym wyborem wydają się jednak blaty kamienne. Najdroższe są blaty wykonane z wytrzymałych kamieni, a więc łupka i granitu. Trudno je zaplamić czy zarysować. Bez obaw można też na nich ustawiać gorące garnki. Blatów takich nie trzeba również impregnować, gdyż nie są nasiąkliwe. Ważne, aby nie mylić ich z blatami z marmuru, które wręcz przeciwnie zaplamić jest bardzo łatwo.

jak odnowić blat kuchenny
W tym miejscu wymienić można też blaty z konglomeratu, a więc zmielonego marmuru lub granitu, który sklejono żywicą poliestrową. Blaty takie ustępują pod względem trwałości płytom granitowym, ale za to odporne są na wilgoć, wysoką temperaturę i środki chemiczne. Niestety, dość łatwo je zarysować lub uszkodzić mechanicznie.

* blaty kompozytowe

Doskonałym wyborem będą też blaty kompozytowe, będące połączeniem mieszanki minerałów z żywicami syntetycznymi i pigmentami. Popularne dziś kompozyty to corian, marlan, kerrock i top stone. Blaty takie mają wysoki stopień twardości i trwałości. Łatwo również utrzymać je w czystości.

* blaty metalowe

Ciekawie prezentują się również blaty metalowe, a w szczególności te wykonane z aluminium lub stali kwasoodpornej. Ich ogromną korzyścią jest odporność na wysokie temperatury. Nie gromadzą one też drobnoustrojów. Stosunkowo trudno jednak utrzymać je w czystości. Są też podatne na zarysowania.

Wybór jest w związku z tym naprawdę duży i każdy powinien znaleźć blat optymalny do swojej kuchni. Oczywiście jego zakup to ostateczność. Najpierw można podjąć próby jego odrestaurowania.

powrót do aktualności