Wypożyczalnia narzędzi
w Białymstoku

Zadzwoń:
728 898 878
ul. Brzostowskiego 24
Pon-Sob 7-12 14-18
Dodany dnia: 12.03.2020

Blaty do kuchni — jaki materiał jest najlepszy?

Blat kuchenny to element, na którym wykonuje się większość czynności kuchennych. Najważniejsze, aby blaty do kuchni były solidne i pasowały do wystroju wnętrza. Dziś jest wiele materiałów, z jakich można wykonać blaty kuchenne. Który z nich jest najlepszy?

Blaty do kuchni - jaki wybrać?

Szklany blat kuchenny

Kuchenny blat szklany musi być wykonany ze szkła wytrzymałego i bezpiecznego: hartowanego, zbrojonego siatką stalową lub klejonego z dwóch tafli żywicą czy folią. Dużym plusem szklanych blatów jest ich wygląd. Szkło uchodzi za materiał nowoczesny, może być bezbarwny lub kolorowy, matowy bądź ornamentowany. Co ważne, blat kuchenny ze szkła jest odporny na zaplamienie i wilgoć. Dla elementu dekoracyjnego pod taflą umieścić można fotografię, rysunek, a nawet tkaninę. Jeżeli się do czegoś przyczepić, szklane blaty do kuchni są łatwe w zarysowaniu. Trudno go też utrzymać w czystości, gdyż łatwo zostawić na nim smugi. Ponadto jest zimny w dotyku.

Betonowy blat kuchenny

Blaty kuchenne z betonu powstają z mieszanki żwiru, piasku, wody i cementu. Łatwo go też zabarwić, dodając pigment, piasek kwarcowy lub kruszywo marmurowe. Wśród największych zalet blatów betonowych jest ich trwałość, wytrzymałość i niska cena. Jeżeli jest pomalowany lub pokryty żywicą, nie ma też potrzeby jego impregnacji. Niestety, lity blat z betonu jest ciężki, ponieważ wymaga zbrojenia.

Blaty do kuchni z płyty laminowanej

Laminowane blaty kuchenne wykonane są z płyty wiórowej pokrytej laminatem. To najpopularniejszy materiał na blat do kuchni — trwały, tani i uniwersalny, pasujący do każdego stylu. Blaty laminowane mogą mieć ścięte krawędzie, które należy wykończyć drewnianą listwą lub obrzeżem PVC, ewentualnie mogą mieć krawędź zaokrągloną, a więc fabrycznie wykończoną laminatem.

Laminowane blaty do kuchni

Dużym atutem laminatu jest szeroka paleta kolorów i wzorów. Blat laminowany może przypominać ceramikę, drewno czy kamień. To blat odporny na plamy z tłuszczu i chemikalia, również łatwy w utrzymaniu w czystości. Ważne, aby dobrze zabezpieczyć go przed wodą, gdyż inaczej zacznie pękać. Nie można na nim stawiać gorących garnków, jak również kroić na blacie. Uszkodzona powierzchnia jest nie do naprawiania.

Wyrzynarka jest precyzyjnym i wytrzymałym narzędziem, które pozwala sprawnie przecinać blaty laminowane. Przy wykorzystaniu wyrzynarki nie trudno dociąć blat laminowany na optymalną długość lub szerokość, ewentualnie wyciąć w nim otwór na zlewozmywak.

Blat do kuchni z kamienia syntetycznego

Konglomerat lub kompozyt powstają ze zmielonych żywic, minerałów i pigmentów. Przykładem jest corian — materiał wytrzymały, lekki i ciepły, bez spoin i łatwy w utrzymaniu w czystości. Innym wyborem są blaty kwarcowe. Minusem jest wysoka cena materiałów. Konieczna jest również ich impregnacja, gdyż łatwo zabrudzić je plamami z kwasów.

Blat do kuchni z kamienia naturalnego

Najczęściej to blaty z granitu, który jest odporny na uszkodzenia, wilgoć, wysokie temperatury i chemikalia. Innym wyborem są blaty z marmuru, ale te wymagają impregnacji, gdyż są materiałem podatnym na przebarwienia. Do zalet blatów kamiennych należy ich trwałość. Ponadto są estetyczne i efektowne, będąc znakomitą ozdobą kuchni i pasując do wnętrz klasycznych oraz nowoczesnych. Niestety, są one ciężkie i drogie. Blaty z kamienia wykonuje się na wymiar.

Drewniane blaty do kuchni

Popularne są kuchenne blaty drewniane, najczęściej wykonane z drewna bukowego, dębowego lub gatunków egzotycznych. Drewno jest materiałem naturalnym i łatwym w obróbce, który dobrze sprawdzi się w kuchni rustykalnej i nowoczesnej. Daje się też odnawiać. Drewno nie jest natomiast odporne na zaplamienie, w związku z tym wymaga zabezpieczenia oraz późniejszej konserwacji. Nie wolno na nim stawiać gorących naczyń, jak i kroić nożem na blacie drewnianym.

 Drewniane blaty kuchenne

Stalowy blat kuchenny

Kuchenne blaty stalowe wykonane są z aluminium lub stali, najlepiej kwasoodpornej, która wykazuje największą odporność na korozję. Innym wyborem są blaty miedziane. Blat stalowy jest higieniczny, łatwo utrzymać go w czystości. Jest również odporny na wilgoć, a dodatkowo optycznie powiększa wnętrze, pasując do wielu stalowych sprzętów znajdujących się w kuchni. O ile stal nie pasuje do wnętrz klasycznych, będzie właściwym wyborem w kuchni nowoczesnej. Minusem jest konieczność montażu specjalnego stelaża. Blat ze stali jest też zimny w dotyku.

Widać w związku z tym wyraźnie, że możliwości na płaszczyźnie wyboru optymalnego blatu do kuchni są ogromne. Najczęściej, ale to z uwagi na cenę, są to blaty laminowane. Z pewnością odporniejsze, ale i droższe są inne blaty do kuchni, na przykład drewniane, kamienne czy szklane.

powrót do aktualności